Hva er en Cat N-bil? (Komplett veiledning) (2024)

Har du noen gang vært i en fenderbender? Selv om skaden på bilen din kan se mindre ut, kan den noen ganger være for dyr å reparere. Når det skjer, vil det bli "avskrevet" av forsikringsselskapet. EN Cat N bil er en som er avskrevet for ikke-strukturelle skader.

Her ser vi nærmere på hva Cat N betyr, skadene den dekker, og om det er verdt det å kjøpe en brukt Cat N-bil.

Cat N bil betydning

Det er fire kategorier forsikringsselskaper bruker for å beskrive skadenivået et kjøretøy har påført for at det skal bli avskrevet.

Frem til oktober 2017 var kategoriene A, B, C og D. I dag er de A, B, S og N.

En kategori N (Cat N, som erstattet den gamle Cat D) bilen har bevartikke-strukturelleskader. Skaden er vanligvis et resultat av en krasj eller annen ulykke, som en flom eller brann.Bilens struktur og chassis forblir intakt.

Den gode nyheten er at Cat N-biler trygt kan repareres og kjøres igjen. Du trenger ikke å registrere den på nytt med DVLA, men du må gi dem beskjed om at den ble avskrevet.

De andre kategoriene biler kan avskrives under er:

  • Kategori S (som erstattet Cat C):Cat S-biler har strukturelle skader. I likhet med Cat N kan et Cat S-kjøretøy repareres og returneres til veien. Alle Cat S-biler må imidlertid registreres på nytt hos DVLA før de får lov igjen på veien.Lær mer om Cat S-biler her.
  • Kategori B:Cat B-biler er for ødelagte eller gamle til å reparere, men noen av delene kan fortsatt berges for å bli gjenbrukt eller solgt. Når en ekspert har fjernet disse delene, vil det gjenværende kjøretøyet bli skrotet.
  • Kategori A:Cat A-biler er for ødelagte eller gamle til å reparere og kan ikke brukes til deler. Cat A-biler sendes til et lisensiert skrotverk for å bli trygt demontert og knust.

Er Cat N det samme som Cat D?

Ikke helt. Cat S og Cat N erstattet Cat C og Cat D da kategoriene ble oppdatert i 2017. Før det var fokuset mye på reparasjonskostnader fremfor skadetype.

Hvis kostnaden for å reparere kjøretøyet var høyere enn verdien, var det en Cat C-avskrivning. Hvis ikke, ble den flyttet til Cat D. Hvis en bil ble klassifisert som Cat D, var reparasjonskostnadene lavere enn kjøretøyets verdi. Men tilknyttede kostnader (som transport av bilen) kan fortsatt gjøre det uøkonomisk å fikse det.

Med Cat N er fokus på kjøretøysikkerhet. Det brukes til å indikere at bilen har fått ikke-strukturelle skader, i stedet for potensielt farligerestrukturellskader.

Hva er Cat N-skade?

"Ikke-strukturelle skader" er et ganske vidt begrep. Det kan dekke alt fra kosmetiske problemer, som en bulket støtfanger, til usynlige problemer, for eksempel en elektrisk feil.

Et mekanisk problem i en bil med høy verdi kan føre til at den blir avskrevet som kategori N hvis delene er for dyre å kjøpe og fikse. En støt mot en billigere bil kan se at den lider samme skjebne hvis reparasjonskostnadene er høyere enn verdien.

Selv om skaden ikke ser alvorlig ut ved første øyekast, må den fortsatt repareres. Og noen deler av bilen kan bestå en visuell inspeksjon, mens de ikke er riktig justert. Det kan påvirke håndteringen eller til og med bilsikkerheten. Det kan også gjøre reparasjoner dyrere enn forventet.

Hvorfor avskriver forsikringsselskaper kategori N-biler?

I mange tilfeller kan Cat N-biler trygt repareres og returneres til veien. Alt avhenger imidlertid av type skade og verdien på bilen før ulykken.

Forsikringsselskapene vil veie opp kostnadene for deler, arbeidskraft og administrasjon, og om du har rett til leiebil mens din er ute av drift. Som en tommelfingerregel, hvis reparasjonsregningen overstiger 50-60 % av den totale verdien av kjøretøyet ditt før ulykken, vil den bli avskrevet som kategori N.

Hva skjer hvis bilen min blir avskrevet?

Mesteparten av tiden, når bilen din er avskrevet, får du den ikke tilbake. Forsikringsleverandøren din beholder den, og du får utbetalt erstatning.

Avskrevet som Katt A eller Katt B

Hvis kjøretøyet ditt må kasseres (kat A eller kat B), ordner forsikringsselskapet det.

Når det skjer, må du:

  • Sendloggboktil forsikringsselskapet ditt (men behold den gule delen "selge, overføre eller dele ut dette kjøretøyet til en motorhandler")
  • La DVLA vite at kjøretøyet ditt er avskrevet. Ikke hopp over dette – du kan bli bøtelagt £1000 hvis du ikke forteller dem!

Merk:Hvis bilen din har et privat nummerskilt, må du søke om å ta den av kjøretøyet før den blir skrotet. Det kan du gjøre viagov.uk.

Avskrevet som Cat N eller Cat S

Hvis bilen din faller inn under Cat N eller Cat S, kan du kjøpe den tilbake fra forsikringsselskapet og fikse den selv. For å gjøre det, må du:

  • Send hele loggboken til ditt forsikringsselskap
  • Søk om en duplikatloggbok (ved hjelp avskjema V62)

Til slu*tt vil DVLA registrere bilens kategori i den nye loggboken.

Hvem reparerer Cat N-kjøretøyer?

Hvis du vil kjøpe Cat N-bilen tilbake fra forsikringsselskapet og få den fikset, trenger du en anerkjent garasje eller karosseriverksted i hjørnet ditt.

Merk at det eringen lovkrav om at reparasjonsarbeid på en Cat N-bil skal kontrolleres uavhengig. Det betyr at du kanskje ikke er 100 % sikker på at bilen du får tilbake igjen er trygg å kjøre.

Med det i tankene bør du betale for en tredjepartsinspeksjon før du melder deg på reparasjonen. AA og RAC tilbyr begge kjøretøyinspeksjonstjenester. Ja, det er en ekstra kostnad. Men du vil ha trygghet i å vite at bilen er mekanisk forsvarlig før du kjører den.

Hvordan fjerne Cat N fra en bil

Du kan ikke. Når en bil har fått en avskrivningskode, forblir den en del av historien for livet. Det betyr at den er registrert i kjøretøyets loggbok og vil vises i alle fremtidige historikkkontroller.

Dette gjør åpenbart det vanskeligere å selge en Cat N-bil i fremtiden. Men det er bare rettferdig at en potensiell kjøper har det fullstendige bildet av en bruktbils fortid.

Er det verdt å kjøpe en bil med Cat N?

Er Cat N-biler OK å kjøpe og kjøre? Det kommer an på! Dekunnevære et flott alternativ hvis du ikke har råd til den samme bilen helt ny (eller brukt).

Når det er sagt, er en Cat N-bil et gamble. Selv om den er fullstendig reparert, kan problemene som førte til at den ble avskrevet, komme tilbake og hjemsøke deg. Det betyr potensielt mer tid og penger brukt på vedlikehold sammenlignet med andre biler.

Og hvis du vil selge den lenger ned i veien, vil du sannsynligvis tape penger på avtalen. Det faktum at det er en Cat N-avskrivning er registrert i historien for verden å se, så kjøperen er i en sterk posisjon til å forhandle.

Bunnlinjen? Hvis du er seriøs med å kjøpe en Cat N-bil, betal for enhistorikksjekkog en uavhengig inspeksjon før du skiller deg med kontantene dine.

Påvirker Cat N forsikring?

Ja. Generelt sett pleier det å være dyrere å forsikre en Cat N-bil.

Når en bil er avskrevet som kategori N og reparert, kan den fortsatt få problemer senere. Det gjør det til en høyere risiko for forsikringsleverandører. For å kompensere for risikoen vil noen prise dekningen høyere enn for en tilsvarende bil som ikke tidligere er avskrevet. Andre vil i mellomtiden rett og slett nekte å dekke en Cat N-bil.

Oppsummering: hva betyr Cat N på en bil?

En Cat N-bil er en som er avskrevet for ikke-strukturelle skader. Det dekker alt fra kosmetiske støt og skraper til usynlige elektriske feil. Cat N-kjøretøyer kan trygt repareres og returneres til veien, og du trenger ikke å registrere dem på nytt hos DVLA.

Å kjøpe en Cat N-bil kan spare deg for penger i utgangspunktet, men det kan være flere kostnader langs linjen. De er ofte dyrere å forsikre, og de kan kreve ekstra vedlikehold.

Og husk at reparasjonsarbeidet ikke må inspiseres uavhengig før bilen returneres til deg. Sørg for at den er trafikkdyktig ved å betale for en tredjepartsinspeksjon.

Les også:

Hva er en Cat N-bil? (Komplett veiledning) (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 6183

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.