Hoe licht te gebruiken in fotografie (2024)

Uiteindelijk is er maar één reden waarom mensen van goede foto’s houden. Het is eigenlijk een eenvoudig concept, maar het vormt ook de basis voor alle fotografie.Emotie. Om een ​​foto te laten slagen, moet deze resoneren met de kijker. Dat kan verschillende redenen hebben, variërend van uw onderwerp tot uw onderwerpsamenstelling. Maar het sterkste instrument om emoties vast te leggen is veel fundamenteler dan dat: het is, heel eenvoudig, jouw licht.

Licht heeft een buitengewone kracht om emoties in een foto te creëren. De meeste fotografen weten dat licht belangrijk is, maar het is nog steeds iets waar iedereen naar moet streven om meer over te leren en te verbeteren. Als je licht beheerst, beheers je fotografie. Fotografieislicht. Zonder dit zou je überhaupt geen foto's kunnen maken.

Verschillende lichtkwaliteiten (helderheid, contrast, richting, enzovoort) dragen allemaal hun eigen emoties met zich mee. Een donkere foto met tegenlicht en een hoog contrast zendt een heel andere boodschap uit dan een helder, luchtig bos bij zonsopgang. En op fotografiegebiedje licht moet een aanvulling zijn op je onderwerpAls je een intense en dramatische waterval probeert te fotograferen, moet je licht bijdragen aan die sfeer en niet afleiden van wat je probeert te zeggen. Hetzelfde geldt als je een leuk, vrolijk portret fotografeert: de belichting moet die emoties weerspiegelen.

Hieronder ga ik in op de unieke emotionele impact van verschillende soorten licht. Hoewel sommige delen hiervan subjectief zijn, zijn andere vrijwel universeel. Ik vermoed dat je veel van deze thema’s in je eigen werk zult herkennen.

Inhoudsopgave

1. Donker licht

Een van de meest emotionele soorten licht is donkere, intense verlichting. Dit werkt goed voor alle soorten fotografie: stemmige portretten, krachtige landschappen en somber documentair werk. Donker licht is over de hele linie populair, en met goede reden.

Heel eenvoudig: het is uniek. Donker licht verbergt informatie voor kijkers, waardoor een foto er mysterieus en – afhankelijk van je onderwerp – potentieel onheilspellend of verfijnd uitziet. Je zult zien dat veel productfotografen donkere beelden maken voor hoogwaardige advertenties, omdat het, nogmaals, zo goed is in het overbrengen van emoties.

De emoties van donker licht:

  • Krachtig
  • Dreigend
  • Verfijnd
  • Intens
  • Somber

2. Helder licht

Het voor de hand liggende tegenpunt is dathelder licht bestaat ook, en het draagt ​​zijn eigen reeks belangrijke emoties met zich mee. Stel dat je een etherische, luchtige foto wilt maken. Maak je liever foto's onder een dramatische storm, of tijdens helder, wazig laat in de middag zonlicht? Dit zou geen moeilijke vraag moeten zijn: het middagzonlicht geeft je foto een veel zachtere, luchtigere kwaliteit.

Hetzelfde geldt in andere gevallen. Misschien wilt u bijvoorbeeld een vrolijk en optimistisch beeld vastleggen. Als dat je doel is, ga je 's avonds waarschijnlijk niet op zoek naar donkere straathoeken. Ze zouden gewoon niet bij de sfeer passen, terwijl een helderdere scène dat wel zou kunnen.

Hoewel fel licht vrij gebruikelijk is, is het in veel gevallen toch de moeite waard om ernaar te zoeken. Als je op zoek bent naar een bepaald soort stemming – luchtig, optimistisch of etherisch – zal helder licht je brood en boter zijn.

De emoties van fel licht:

  • Optimistisch
  • Luchtig
  • Licht (het bijvoeglijk naamwoord)
  • Teder
  • Etherisch

3. Hoog contrast

Veel goede foto's maken gebruik van een hoog contrast, waarbij extreem heldere en donkere delen van het beeld vlak naast elkaar worden geplaatst. Als je een donkere berg tegen de hemel aftekent, is dat contrast. Als je een heldere vijver tegen een donkere kustlijn hebt, is dat contrast.

Veel mensen denken dat contrast het verschil is tussen de helderste en donkerste delen van een afbeelding. Hoewel dat tot op zekere hoogte waar is, is het niet de fundamentele definitie. Dit verloop bevat bijvoorbeeld zowel wit als zwart, maar heeft een vrij laag contrast:

How to Use Light in Photography (6)

In plaats daarvan treedt contrast op wanneer heldere en donkere elementen vlak naast elkaar staan ​​(of elementen van verschillende kleuren, maar dat is een artikel voor een andere dag). De “contrast”-schuifregelaar in de meeste bewerkingssoftwaredoetvergroot de afstand tussen het helderste en donkerste deel van een afbeelding. Maar het maakt ook kleinere, naast elkaar gelegen contrastgebieden krachtiger.

En dat is een van de sleutelwoorden voor contrast:pittig. Wat emoties betreft, is het geen verrassing dat beelden met hoog contrast veel aandacht trekken. Ze zijn dramatisch en onderscheiden zich van de massa. Dat is niet altijd een goede zaak – het hangt af van de afbeelding – maar het is ook de reden waarom afbeeldingen met hoog contrast momenteel behoorlijk populair zijn op sociale media en fotografiewebsites. Het is heel eenvoudig: het is een goede manier om uw foto onder de aandacht te brengen.

Contrast kun je vinden door te zoeken naar niet-diffuus licht. Met andere woorden: een zonnige middag of een ongewijzigde flits van de camera zullen waarschijnlijk resulteren in beelden met hoog contrast (hoewel dit wel afhankelijk is van uw onderwerp). Persoonlijk zoek ik bij landschapsfotografie naar contrast wanneer ik een foto probeer te laten opvallen – gevallen waarin het landschap zelf bijzonder dramatisch en intens is.

De emoties van hoog contrast:

  • Dramatisch
  • Luidruchtig
  • Levendig
  • Pittig
  • Scherp

4. Laag contrast

Hoe populair afbeeldingen met hoog contrast ook zijn, laat het tegenovergestelde niet buiten beschouwing: foto's met een laag contrast. Afbeeldingen met laag contrast zijn meer gedempt en ingetogen. Ze treden meestal op als uw lichtbron sterk diffuus is (zoals op een bewolkte dag). Het helpt ook om relatief uniforme onderwerpen vast te leggen, zoals de bovenstaande foto van een lupineveld.

Vaak vallen foto's met een laag contrast op het eerste gezicht niet zo op. Ze schreeuwen niet om aandacht. Als je echter op zoek bent naar een subtielere look, werken ze best goed. Dat komt omdatsuccesvol lichthoeft niet altijd onmiddellijk de aandacht te trekken; in plaats daarvan is het het licht dat past bij het karakter van je onderwerp. Als je een rustig, zacht landschap fotografeert, of als je een zachte sfeer wilt voor een portretfoto, is mijn topaanbeveling om te zoeken naar licht met weinig contrast.

Klinkt dat als iets waar je naar op zoek bent? Voeg dan een diffuser toe aan je flitser of verplaats je onderwerp in de schaduw. Wacht bij landschapsfotografie tot een bewolkte dag of tot de zon onder de horizon is ondergegaan. Voor veel foto's is dit een goede manier om je onderwerp aan te vullen.

De emoties van laag contrast:

  • Ingetogen
  • Teder
  • Zacht
  • Rustig
  • Gedempt

5. Richting van het licht

Tot nu toe zou het logisch moeten zijn dat helderheid en contrast een sterke invloed hebben op de emoties van een foto. Maar hoe zit het met de richting van het licht?

Er zijn vijf primaire lichtrichtingen:

  1. Achtergrondverlichting
  2. Voorverlichting
  3. Zijverlichting (links of rechts)
  4. Verlichting boven
  5. Onderverlichting

De laatste, onderbelichting, is relatief ongebruikelijk, tenzij je voor een Halloween-look gaat. Maar de andere komen vrij vaak voor in de meeste soorten fotografie, van straatfoto's tot landschappen. En misschien ook welmeerderelichtbronnen, meestal voor studiowerk. High-end productfotografie-opstellingen kunnen inderdaad meer dan een dozijn verschillende lampen hebben. Er is werkelijk geen limiet, afgezien van de eenvoudige bruikbaarheid.

Maar heeft de richting van het licht invloed op de emotie van je foto?

Het antwoord is ja. Maar het specifiekemanierhet beïnvloedt emoties is moeilijk te generaliseren, omdat het afhankelijk is van de scène. Soms zal tegenlicht contrastrijk en dramatisch zijn. Andere keren – bijvoorbeeld op een mistige dag – kan het ervoor zorgen dat de atmosfeer oplicht met heldere, etherische zonnestralen. Er is geen inherente consistentie.

Dat geldt zelfs als je een portret opnieuw vastlegt onder gecontroleerde omstandigheden. Je kunt veel verschillende emoties uit één enkele lichtrichting halen. Verandert u bijvoorbeeld de verspreiding van uw flitser? Hoe zit het met de kleur van de achtergrond, of zelfs met de emotie die uw onderwerp overbrengt? Al deze factoren zorgen ervoor dat tegenlicht of zijlicht (om maar een paar voorbeelden te noemen) niet altijd dezelfde emoties van foto tot foto met zich mee zal brengen.

Dit is dus iets dat u van geval tot geval moet bekijken. Kijk naar de scène, analyseer de richting van het licht en kijk welke elementen van je foto hierdoor worden benadrukt. Meestal is dat een goede manier om te bepalen welke emoties het waarschijnlijkst zal overbrengen.

Het belangrijkste hier is dat de richting van het licht wel degelijk invloed heeft op de emoties van een foto, maar niet op een of andere manier consistent. Je moet in het veld experimenteren en goed nadenken over welke sfeer het licht creëert.

6. Samenvatting

Nu je hebt gezien hoe licht emoties kan overbrengen, ga je op zoek naar specifieke looks in je eigen fotografie? Laat je je verleiden door de duistere kant?

Het goede nieuws is dat je foto's kunt (en moet) maken met alle verschillende soorten licht. Er is geen reden om bij slechts één foto te blijven, tenzij je aan een specifieke fotoserie werkt. Het is echter nog steeds belangrijk om aandacht te besteden aan het soort licht dat je in een bepaalde foto vastlegt, omdat je er zeker van wilt zijn dat dit bij je past. onderwerp en versterkt uw boodschap zo sterk mogelijk.

We hebben er ook nog een artikel overgoed licht vindenvoor landschapsfotografie. Bekijk het als je meer over dit onderwerp wilt lezen. Ik heb ook een video gepubliceerd waarin dieper op een aantal van deze onderwerpen wordt ingegaan, wat je misschien leuk vindt:

Verder kan ik alleen maar zeggen: veel geluk en het beste licht. Misschien meer dan enig ander gebied van fotografie, kan dit uw foto's naar een ander niveau tillen.

Breng me naar hoofdstuk 5: Kleur

  1. Inleiding tot deze handleiding
  2. Wat is compositie?
  3. Elementen van compositie
  4. Licht (je bent hier)
  5. Kleur
  6. Eenvoud
  7. Het raffinageproces
  8. Compositietips
Hoe licht te gebruiken in fotografie (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5571

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.