Gids voor gegevensvisualisatie: het juiste diagram kiezen om uw gegevens te visualiseren (2024)

Staat u op het punt een cirkeldiagram te maken, maar weet u niet zeker of dit het juiste diagram is om uw boodschap effectief over te brengen?

Snel feit: meestaleen cirkeldiagram is niet het beste formaat!

Wat als er een betere manier is om uw informatie te communiceren en uw verhaal te delen?

U bent zich er misschien niet van bewust, maar u verspilt tijd en moeite als u de verkeerde grafiek of grafiek gebruikt. Bovendien vinden uw lezers het misschien moeilijk om te begrijpen wat u probeert over te brengen.

De kunst van datavisualisatie gaat verder dan het omzetten van gegevens in grafieken en diagrammen. Het gaat er ook om dat u weet hoe u uw gegevens en informatie op de juiste manier kunt presenteren.

Hier bij Easelly willen we onszelf graag zien als datavisualisatie-nerds en superhelden!

Naast het helpen van onze gebruikers om hun inzichten en ideeën te delen via infographics, zijn we ook op een missie om de wereld te verlossen van mislukte datavisualisaties – van te veel segmenten in cirkeldiagrammen tot ongelijkmatige staafdiagramformaten.


Niet alle superhelden op het gebied van datavisualisatie dragen capes. Soms schrijven ze ook handleidingen (gewoon chillen in een hoekje) over hoe u de juiste grafiek of grafiek kiest voor uw datavisualisatiebehoeften.

Zet uw gordel vast terwijl we u door de meest voorkomende soorten diagrammen en grafieken loodsen, wanneer u een specifiek formaat moet gebruiken, en best practices ontwerpen om uw lezer te helpen uw informatie gemakkelijk te begrijpen en te begrijpen.

U leert ook hoe u beginnersfouten kunt voorkomen en uw datavisualisatie-kwaliteiten direct kunt verbeteren!

Waarom het kiezen van het juiste datavisualisatieformaat essentieel is

Wanneer u visuele informatie en op tekst gebaseerde inhoud te zien krijgt, is de kans groter dat uw hersenen de eerste informatie effectiever synthetiseren en vasthouden. Ten slotte,visuele inhoud is de weg naar de harten van uw publiek.

Het legt uit waarom diagrammen, grafieken, lijnen, pictogrammen enpictogrammenkomen veel voor bij het verklaren van trends, het samenvatten van statistieken en het vertellen van verhalen.

Maar als uw informatie niet correct wordt gevisualiseerd of ontworpen, is de kans groot dat deze meer schade dan goed aanricht. Het verkeerde datavisualisatieformaat kan uw informatie geheel verkeerd voorstellen of de impact van uw boodschap verminderen.

Kortom, goede datavisualisatie gaat niet over het toevoegen van diagrammen of grafieken en deze er mooi uit laten zien.

U weet dat het goede datavisualisatie is als de informatie die u presenteert gemakkelijk te begrijpen is en uw lezers hun wenkbrauwen niet in verwarring optrekken. Kortom, je overweldigt je lezer niet mette veel cognitieve belasting.

Waar u rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste grafiek of diagram om betere verhalen te vertellen

Als u niet zeker weet wat het beste type visual is dat uw lezers niet zal overweldigen en tegelijkertijd uw boodschap effectief overbrengt, is uw eerste stap het grote geheel te bedenken. Zie door de bomen het bos.

Voordat u besluit een staafdiagram te gebruiken in plaats van tabellen, moet u zich het volgende afvragen:

1. Met wie wil je het delen?

Als u uw doelgroep kent, kunt u bepalen welke specifieke dataset uit uw enorme hoeveelheid informatie het beste kan worden gevisualiseerd.

Wat is hun niveau van begrip of kennis? Met welke datavisualisatieformaten zijn ze bekend?

Als de meerderheid van uw lezers bijvoorbeeld uit kinderen bestaat, heeft het geen zin om complexe grafieken of diagrammen te maken. In plaats daarvan kunt u pictogrammen of eenvoudige cijfergrafieken overwegen.

2. Wat probeer je te bereiken?

Voordat u met uw gegevens gaat werken, moet u uw doel bepalen.

Waarom doe je dit? Wilt u uw lezers informeren? Of wil je ze overtuigen met jouw data?

3. Welk verhaal in je data wil je delen?

Wat is het hoofdidee? Welke relatie tussen uw datapunten wilt u laten zien?

Dit is het gedeelte waarin u zoekt naar belangrijke inzichten of interessante patronen in uw datapunten. Wil je een vergelijking illustreren? Of een trend, verandering in de tijd, correlatie of een uitbijter benadrukken?

Als u uw hoofdidee al kent, kunt u gemakkelijker het juiste visualisatieformaat kiezen dat uw boodschap effectief overbrengt.

4. Waar gaat u uw datavisualisatiestuk publiceren?

Denk na over uw favoriete platform. Als u een onlinemarketeer bent, hoe kunt u er dan bezoekers naartoe trekken?

Of u nu overweegt uw grafiek in een e-mailnieuwsbrief te publiceren of deze op uw blog te uploaden, als u vooraf weet wat uw platform is, kunt u beslissen welke presentatievorm het meest ideaal is.

U wilt niet op het laatste moment in paniek raken nadat u ontdekt dat het platform van uw keuze uw datavisualisatieformaat niet ondersteunt.

5. Gebruik je te veel data?

Er bestaat geen twijfel over dat we ons in het tijdperk van Big Data bevinden. Maar dit geeft ons niet de toestemming om onszelf te overgieten met data en deze op alle mogelijke manieren te gebruiken bij het visualiseren van informatie.

Je moet oog voor duidelijkheid ontwikkelen door te weten welk datapunt essentieel is (en welke je moet verwijderen) voor een meeslepend, boeiend datavisualisatiestuk.

6. Welk type gegevens wilt u presenteren?

Gegevens zijn er in verschillende soorten. Bij datavisualisatie kom je waarschijnlijk de volgende typen tegen:Kwantitatieve en kwalitatieve gegevens

Kwantitatief

Dit zijn numerieke waarden of gegevens die kunnen worden gemeten of geteld.Kwantitatieve gegevens kunnen als volgt worden onderverdeeld:

Discreet– kwantitatieve gegevens met eindig mogelijke waarden, verkregen door te tellen.
Voorbeeld: watermeloenoogst in december 2018 op boerderij A

Continu– kwantitatieve gegevens die niet kunnen worden geteld en die door meting worden verkregen.
Voorbeeld: totaalgewicht van de watermeloenen geoogst in december 2018 op bedrijf A

Kwalitatief of categorisch

Gegevens die kunnen worden gecategoriseerd per groep of categorie.


Voorbeeld: soorten watermeloen geoogst op bedrijf A

7. Hoe verhouden uw gegevens of informatie zich tot elkaar?

Voordat u uw gegevens visualiseert, moet u bepaalde patronen of relaties daartussen ontdekken. De meest voorkomende gegevensrelaties zijn onder meer:

Nominaal –een groep gegevens zonder volgorde.

Voorbeeld: Watermeloenkleuren – gele watermeloenen, witte watermeloenen, rode watermeloenen, paarse watermeloenen

Ranglijsteen ordening van twee of meer deelverzamelingen in relatieve grootte.
Voorbeeld:Een rangschikking van maanden (januari tot en met december) op basis van het aantal geoogste watermeloenen op boerderij X.

Correlatie- een indicatievan hoe twee of meer variabelen een positieve of negatieve relatie kunnen hebben, of helemaal geen relatie.

Voorbeeld:De relatie tussen het aantal geoogste watermeloenen en het NPK-niveau van de bodem in provincie Y.

Afwijking– Een illustratie van hoe datapunten zich tot elkaar verhouden, met de nadruk op hoe ver de datapunten verschillen van het gemiddelde.

Voorbeeld: Er is een relatief grotere afwijking in het gewicht van watermeloenen die niet op dezelfde leeftijd zijn geoogst, vergeleken met watermeloenen die precies 80 dagen na het zaaien zijn geoogst.

Verdeling–Een illustratie van hoe de gegevens worden verspreid, en waar ze zich meestal concentreren.


Voorbeeld: Het aantal watermeloenen dat elke maand in het jaar 2018 wordt geoogst, ligt binnen het bereik X-waarden en Y-waarden, met een gemiddelde maandelijkse oogst van Z.

Tijdreeksen– Een reeks gegevens die in de tijd worden geïndexeerd, meestal voor voorspellingsgegevens.

Voorbeeld: Maandelijkse watermeloenoogst in provincie A van januari 2010 tot december 2018

Het kiezen van de juiste grafiek of grafiek

Nu u zich bewust bent van de verschillende elementen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop u uw informatie visualiseert, is uw volgende stap het vinden van de juiste grafiek of grafiek om een ​​beter verhaal te vertellen.

In een notendop kunnen uw doelstellingen voor datavisualisatie worden beperkt tot het volgende:

1. Informeer uw publiek over een specifiek datapunt of numerieke waarde.

2. Markeer een vergelijking of toon een compositie.

3. Demonstreer verandering in tijd of locatie.

4. Vergelijk verschillende categorieën of markeer ranglijsten.

5. Benadruk relaties zoals distributie, correlatie, afwijking en distributie.

Bij datavisualisatie voor beginners (dat betekent dat we niet van plan zijn statistici te worden!), gaan we bij het maken van diagrammen en grafieken waarschijnlijk voor de eerste vier doelen.

1. Eenvoudige tekst of cijfers

Best voor:Uw publiek informeren over een specifiek datapunt of numerieke waarde. Het is de moeite waard om op te merken dat een reeks numerieke gegevens zich niet automatisch vertaalt in het maken van een grafiek of diagram.


Wat te vermijden:

  • Voorkom een ​​overdaad aan informatie. Als u van plan bent meerdere datapunten te gebruiken, kies dan andere formaten voor datavisualisatie.
  • U kunt een specifiek totaalcijfer markeren, zoals de verkoop of het aantal websitebezoekers. Als overzicht van één bepaald datapunt is dit het gemakkelijkste hulpmiddel om te maken en het snelst te begrijpen.

Beste oefening:

  • Vergelijk de numerieke waarde uit dezelfde periode als u een trendindicator toevoegt. Trendindicatoren moeten ook duidelijk worden gelabeld.
  • Voor labels zou een zin of twee voldoende zijn.

2. Staafdiagram

Best voor:Het vergelijken van delen van een geheel, het benadrukken van verschillende categorieën, of het laten zien van veranderingen in de tijd. Veel voorkomende varianten van het staafdiagram zijn onder meer:

  • Verticale of kolomstaafdiagrammen– Ze kunnen het beste worden gebruikt om negatieve waarden onder de x-as te illustreren, chronologische of tijdreeksgegevens te visualiseren en gegevensreeksen van hetzelfde item te vergelijken (net als in het onderstaande voorbeeld).
  • Horizontale staafdiagrammen– Ze kunnen het beste worden gebruikt om gegevens te presenteren met labels die moeilijk weer te geven zijn onder een verticale balk, of wanneer u nominale variabelen of variabelen zonder volgorde wilt visualiseren.
  • Gestapelde grafieken– Ze kunnen het beste worden gebruikt om meerdere deel-tot-geheel-relaties te vergelijken of wanneer u de delen van meerdere totalen wilt benadrukken.

Wat te vermijden:

  • Pas op voor gegevensoverbelasting. Als u van plan bent meerdere datapunten te gebruiken, kies dan andere formaten voor datavisualisatie.
  • U kunt een specifiek totaalcijfer markeren, zoals de verkoop of het aantal websitebezoekers. Als overzicht van één bepaald datapunt is dit het gemakkelijkste hulpmiddel om te maken en het snelst te begrijpen.

Beste oefening:

  • Gebruik horizontale staafdiagrammen als u lange categorielabels heeft, omdat u hierdoor meer ruimte voor tekst krijgt.
  • Gebruik horizontale labels voor een betere leesbaarheid.
  • Spatiebalken op passende en consistente wijze (ongeveer 1/2 breedte).
  • Gebruik één kleur voor staafdiagrammen. Als je een andere kleur moet gebruiken, gebruik deze dan als accentkleur.
  • Zorg altijd voor een nulbasislijn (waarbij de x-as de y-as bij nul kruist) om te voorkomen dat u een valse visuele vergelijking krijgt.
  • Probeer labels en categorieën alfabetisch of op waarde te ordenen voor een uniform uiterlijk.

3. Lijngrafiek

Best voor:Weergave van een enkele gegevensreeks, twee gegevensreeksen of meerdere reeksen. Het belangrijkste voordeel van lijndiagrammen is dat u meerdere gegevensreeksen en gegevenspunten kunt gebruiken. Bovendien kan bijna iedereen ze lezen.

Wat te vermijden:

  • Vermijd legendes, ook wel ‘sleutel’ genoemd. Label uw regels indien mogelijk rechtstreeks.

Beste oefening:

  • Zorg ervoor dat uw punten gerangschikt zijn. bijv. De tijd loopt van links naar rechts.
  • Wees consistent in het uitzetten van tijdstippen.
  • Gebruik ononderbroken lijnen in plaats van stippellijnen.
  • Zorg indien mogelijk voor een nulbasislijn.
  • Gebruik de juiste hoogte door gegevenspunten uit te zetten waar het lijndiagram ten minste tweederde van uw y-as beslaat.

4. Gebiedsdiagram

Best voor:Vlakdiagrammen lijken op lijndiagrammen omdat ze ook kunnen worden gebruikt om tijdreeksrelaties weer te geven, maar ze zijn ook verschillend omdat ze volume kunnen weergeven.


Wat te vermijden:

  • Gebruik geen vlakdiagrammen om afzonderlijke gegevens te illustreren.
  • Markeer geen gegevens met meer dan vier gegevenscategorieën om verwarring en visuele rommel te voorkomen.

Beste praktijken:

  • Gebruik het met minder dan vier gegevensreeksen en het is een goed idee om enige transparantie te introduceren om ervoor te zorgen dat elk gebied zichtbaar is.
  • Begin uw Y-asvariabele boven 0.
  • Maak uw diagram gemakkelijk leesbaar door zeer variabele gegevens bovenaan en lage variabiliteit onderaan te plaatsen.

5. Cirkeldiagram en ringdiagram

Best voor: Ter illustratie van eenvoudige deel-tot-geheel-relaties van afzonderlijke of continue gegevens.

Aan de andere kant is een ringdiagram een ​​stilistische variant van het cirkeldiagram waarbij een totale waarde of een ontwerpelement (bijvoorbeeld een pictogram) in het midden wordt geplaatst.

Wat te vermijden:

    • Cirkeldiagrammen zijn niet het beste type gegevensvisualisatie om nauwkeurige vergelijkingen te maken. Dit geldt met name als er meerdere kleine taartsegmenten zijn.

Beste oefening:

  • Cirkeldiagrammen en ringdiagrammen hebben grote impact bij kleine gegevenssets.
  • Gebruik cirkeldiagrammen om nominale variabelen weer te geven (geen ordinale variabelen).
  • Cirkeldiagrammen zijn ook ideaal als u verschillen binnen groepen wilt weergeven op basis van één variabele.
  • Gebruik cirkeldiagrammen met een subset van categorieën die samen één geheel vormen.
  • Controleer of uw gegevens opgeteld 100 procent bedragen.
  • Sorteer segmenten van hoog naar minst.
  • Start het eerste segment op 12 uur en ga verder met de klok mee.
  • Beperk het diagram tot maximaal 5 segmenten. Na vijf segmenten is het voor veel kijkers moeilijk om de verhoudingen nauwkeurig te ontcijferen.

Hier vindt u meer bronnen over wanneer u cirkeldiagrammen moet gebruiken (en wanneer niet!):

6. Verspreidingsdiagrammen

Best voor:Benadrukt de correlatie en distributie van grote hoeveelheden gegevens.

Wat te vermijden:

  • Gebruik geen spreidingsdiagrammen als u slechts over een paar gegevensgegevens beschikt of als uw gegevens helemaal geen correlatie vertonen.

Beste oefening:

  • Gegevenssets moeten in paren staan ​​met een onafhankelijke variabele (x-as) en de afhankelijke variabele (y-as).
  • Gebruik spreidingsgrafieken (geen lijndiagrammen) als uw elementvolgorde niet relevant is.

7. Bellendiagram

Best voor: het vergelijken van onafhankelijke waarden met duidelijke hiaten of uitschieters.


Wat te vermijden:

  • Vermijd het gebruik van onbekende vormen (het is het beste om bij cirkels te blijven) of pictogrammen.

Beste oefening:

  • Label bubbels op de juiste manier en zorg ervoor dat ze zichtbaar zijn.
  • Schaal de belgrootte per oppervlakte en niet per diameter.

Tips en best practices voor datavisualisatie

Hier volgen nog enkele fundamentele tips waarmee u nauwkeurige en effectievere diagrammen kunt maken:

1. Wanneer u de tijd in grafieken gebruikt, moet deze van links naar rechts lopen (horizontale as).

2. Vermijd overtollige regels, tekst of gegevens die geen waarde toevoegen.

3. Voeg indien nodig labels, legenda's en annotaties toe. U kunt pictogrammen gebruiken om lange labels te voorkomen.

4. Gebruik kleur voor functionaliteit, niet voor decoratie. Gebruik geen kleurencombinaties met hoog contrast. Probeer ten slotte minder dan zes kleuren in één lay-out te gebruiken.

5. Bestel datasets logisch.

6. Citeer je bronnen.

Jouw beurt om jouw data te visualiseren

Hoewel er complexere vormen van diagrammen en grafieken bestaan ​​voor datavisualisatie, zijn de vormen die we hebben opgesomd de meest gebruikte en universeel bekende.

Ten slotte is het vermeldenswaard dat complexe diagramtypen uw publiek uiteindelijk in verwarring zullen brengen in plaats van indruk op hen te maken (tenzij uw publiek natuurlijk experts op het gebied van datavisualisatie is).

Het is jouw beurt om je eigen diagram te maken dat jouw boodschap het beste overbrengt! U kunt ook bij ons beginnenhulpmiddel voor het maken van infographicsofhuur een professionele datavisualisatieontwerper inals je weinig tijd hebt.

Aanbevolen lectuur:

Omslagkunst door Moon Hui Lee

Gids voor gegevensvisualisatie: het juiste diagram kiezen om uw gegevens te visualiseren (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Arielle Torp

Last Updated:

Views: 6264

Rating: 4 / 5 (61 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Arielle Torp

Birthday: 1997-09-20

Address: 87313 Erdman Vista, North Dustinborough, WA 37563

Phone: +97216742823598

Job: Central Technology Officer

Hobby: Taekwondo, Macrame, Foreign language learning, Kite flying, Cooking, Skiing, Computer programming

Introduction: My name is Arielle Torp, I am a comfortable, kind, zealous, lovely, jolly, colorful, adventurous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.