12 soorten verlichting op foto's (2024)

Of je nu helemaal nieuw bent met fotografie of al heel lang foto's maakt, het is altijd een goed idee om enkele van de meest populaire, veelzijdige en meest gebruikte verlichtingen in de fotografie op te frissen. Wanneer u beslist welk type licht voor uw project werkt, komt het neer op uw onderwerp en het concept en de sfeer die u probeert uit te voeren.

Er bestaat geen universeel perfect licht voor elk scenario, maar met deze handige gids leert u de verschillende soorten natuurlijke en kunstmatige verlichting kennen, en hoe u kunt bepalen welke het beste werkt voor uw specifieke foto.

Terwijl je blijft oefenen en werken aan het verfijnen van welk type verlichting voor jou werkt, zorg ervoor dat je je verlichting blijft bijwerkenonline portfoliowebsitezodat uw potentiële toekomstige klanten en medewerkers al uw prachtige fotografiewerk op één handige plek kunnen zien. Laten we nu aan de slag gaan!

Wat betekent licht in fotografie

Als het om fotografie gaat, is het type verlichting dat je gebruikt een van de belangrijkste elementen van elke foto. Licht in fotografie heeft betrekking op de manier waarop de lichtbron, die natuurlijk of kunstmatig kan zijn, ten opzichte van uw onderwerp is gepositioneerd. De positie en kwaliteit van het licht kunnen een aantal dingen in uw uiteindelijke foto beïnvloeden, van helderheid tot toon tot emotie en nog veel meer. Door aandacht te besteden aan hoe het licht de hoeken en rondingen van uw onderwerp beïnvloedt, en welke delen van het onderwerp verlicht zijn en welke zich in het donker bevinden, kunt u een sterkere fotograaf worden omdat u leert hoe u uw lichtbron kunt benutten op de meest effectieve manier voor een bepaald project.

Hoe licht uw fotografie beïnvloedt

Of u nu portretfotografie, stillevens of landschappen maakt, veel van uw belichtingskeuzes zullen afhangen van de kenmerken van uw onderwerp en hoe u wilt dat deze in uw foto's worden weergegeven. Hard licht is bijvoorbeeld sterker en benadrukt hoeken en elk oppervlak dat niet perfect vlak is, zoals de golven op een strand of een model met rimpels of acne, terwijl zacht licht deze kenmerken verzacht.

Als u een beautyshoot doet waarbij de nadruk ligt op onberispelijke kenmerken, zal het type verlichting dat u gebruikt waarschijnlijk heel anders zijn dan bij een fotoshoot waarbij u de persoonlijkheid en onderscheidende lijnen van het gezicht van uw model wilt benadrukken. Als u begrijpt hoe u in elke situatie het beste gebruik kunt maken van natuurlijke en kunstmatige verlichting, zal dit een enorme stap voorwaarts zijn op uw reis om de beste fotograaf te worden die u maar kunt.

Verschillende soorten verlichting

Er zijn twee hoofdsoorten licht: natuurlijk en kunstmatig. Natuurlijk licht is alles dat plaatsvindt zonder menselijke tussenkomst, dus het kan het directe licht van de zon zijn op een heldere dag, het diffuse licht dat wordt gecreëerd door een bewolkte of mistige dag, of zelfs het licht van de maan 's nachts. Aan de andere kant kan kunstlicht vaak worden verplaatst en aangepast aan uw situatie. Het is gemakkelijker om kunstlicht ten opzichte van uw onderwerp te positioneren dan bij natuurlijk licht, waarbij u het onderwerp en de camera zou moeten verplaatsen afhankelijk van de verlichtingstechniek die u wilt gebruiken. Zowel kunstmatige als natuurlijke verlichting kan worden gemanipuleerd om een ​​willekeurig aantal verlichtingsstijlen te creëren, zolang je maar weet hoe je ze moet gebruiken.

12 Types of Lighting in Photograph (1)

Natuurlijk licht

Als je natuurlijk licht wilt gebruiken in je fotografie, is het belangrijk om de hoek van de zon te begrijpen en hoe dat je compositie beïnvloedt. Het grootste deel van de dag staat de zon bijvoorbeeld recht boven je onderwerp, zodat je onderwerp van bovenaf wordt belicht. Een zonnige dag zonder wolken zal resulteren in intensere schaduwen, terwijl een lucht vol wolken het zonlicht zal verspreiden, zodat het contrast van het licht op uw onderwerp minder hard is.

Voor natuurlijk licht dat zachter is, wilt u mogelijk gebruik maken van de uren die het dichtst bij zonsopgang en zonsondergang liggen, wanneer de zon in een kleine hoek staat in plaats van direct boven uw onderwerp, en de helderheid van de zon mogelijk minder extreem is. .

Voorlicht (of plat licht)

Voorlicht ontstaat wanneer de lichtbron zich recht voor uw onderwerp bevindt. Omdat het licht niet schuin staat, kan dit een beperkt aantal schaduwen opleveren. Het licht wordt gelijkmatig over de foto verspreid, waarbij geen enkel deel meer of minder wordt belicht dan de rest.

Vlak licht kan goed zijn voor portretten, vooral als uw onderwerp rimpels of oneffenheden heeft die hij of zij minder wil benadrukken. Als je echter een portret probeert te maken dat veel persoonlijkheid laat zien, zal de verlichting aan de voorkant niet de details bieden die je nodig hebt om het karakter van het onderwerp tot leven te brengen.

Een ander voordeel van het gebruik van verlichting aan de voorkant is als je symmetriefotografie onderzoekt, omdat het ontbreken van schaduwen ervoor zorgt dat beide zijden van het gezicht symmetrischer lijken.

12 Types of Lighting in Photograph (2)

Achtergrondverlichting

Foto's met tegenlicht zijn wanneer de lichtbron zich achter het onderwerp bevindt, met het onderwerp tussen het licht en uw camera. Dit kan een geweldige kans zijn om mee te spelensilhoueten lange schaduwen in je fotografie. Het potentiële nadeel van foto's met tegenlicht is dat de witbalans uitvalt, waardoor details in uw onderwerp verloren gaan. Dit werkt goed voor silhouetten, maar als je toch wat details van je onderwerp wilt zien, is dit het moment om je lichtverspreider naar buiten te trekken om een ​​deel van het licht van de achtergrond naar de voorkant van het onderwerp te reflecteren.

Zacht licht

Zachte verlichting ontstaat wanneer uw lichtbron diffuus is, waardoor het effect subtieler is dan bij een directe lichtbron. Door zacht licht te gebruiken, krijg je minder intense schaduwen, of helemaal geen, en een lager contrast tussen de donkere en lichte tinten op je foto.

Als u in een fotostudio werkt, kunt u een diffusiepaneel gebruiken tussen de lichtbron en uw onderwerp. Dit kan zelfs een lichtgekleurd gordijn voor het raam zijn om het natuurlijke zonlicht dat binnenkomt te verstrooien. Als je buiten fotografeert, zal op een bewolkte dag op natuurlijke wijze zacht licht ontstaan, omdat de wolken aan de hemel het directe licht van de zon verstrooien. . Door het licht zacht te houden, kunt u een jeugdiger uiterlijk in uw portretfotografie bereiken.

12 Types of Lighting in Photograph (3)

Hard licht

Het tegenovergestelde van zacht of diffuus licht, harde verlichting is wanneer uw lichtbron rechtstreeks op uw onderwerp is gericht. Het resulteert in een hoog contrast en intensiteit, helder wit en donkere schaduwen, en wordt vaak gecreëerd door gebruik te maken van de middagzon. U kunt dit soort licht ook in uw studio vervaardigen met behulp van een spot of een andere lichtbron die niet diffuus is.

Randlicht

Randlicht kan worden gecreëerd met behulp van een vorm van tegenlicht, waarbij het licht schuin van achteren of van boven komt. Het licht zal uw onderwerp raken op een manier die een gloeiende omtrek of highlight rond het onderwerp creëert, afhankelijk van de richting waaruit uw licht komt. Deze techniek is handig om het onderwerp van de achtergrond te onderscheiden door definitie te geven.

Plaats uw lichtbron boven en achter uw onderwerp en pas aan totdat u de lichtrand ziet verschijnen. Een hoger contrast zal het randlicht naar voren halen, terwijl een laag contrast het algehele effect dof zal maken. Als je niet genoeg details van de voorkant van je onderwerp krijgt, trek dan een reflector naar buiten om de gelaatstrekken van het onderwerp voldoende te belichten.

Lusverlichting

Loop-verlichting is een specifieke techniek die wordt gebruikt voor portretten. De naam verwijst naar een “lus” van schaduw vanaf de neus op de wang. Het wordt over het algemeen beschouwd als een minder dramatische en intense optie voor portretten dan sommige van de andere genoemde opties.

Loop-verlichting is behoorlijk universeel vleiend, dus als je meerdere portretafspraken hebt ofmini-sessiesin één dag is dit een geweldige truc om uit je zak te halen. Plaats uw lamp iets hoger dan ooghoogte van het model en in een hoek van 45 graden. Je kunt experimenteren met een min of meer gedefinieerde lus door het licht op en neer te bewegen, en je kunt de intensiteit van de schaduw aanpassen door het licht dichterbij of verder weg van het onderwerp te plaatsen.

Brede verlichting

Vaak gebruikt voor afstudeerfoto's, is breed licht voor fotografie een soort zijverlichting waarbij de kant van het model die zich het dichtst bij de camera bevindt, wordt verlicht en de kant die verder weg ligt in de schaduw. Deze techniek kan handig zijn voor een onderwerp met een dunner gezicht, omdat de kant met het licht groter lijkt dan de kant in de schaduw, wat resulteert in een voller gezicht. Plaats het gezicht van uw model in een hoek, iets weggedraaid van de camera, om deze look te bereiken.

12 Types of Lighting in Photograph (4)

Korte verlichting

Korte verlichting is vrijwel precies het tegenovergestelde van brede verlichting. In dit geval bevindt de kant van het gezicht die zich het dichtst bij de camera bevindt zich in de schaduw, terwijl de verste kant in het licht ligt. In plaats van een vollere gezichtsvorm te creëren, zal korte verlichting het gezicht dunner maken, dus wees voorzichtig met hoe en wanneer u beide technieken gebruikt.

Vlinderverlichting

Net als lusverlichting is vlinderverlichting vernoemd naar het specifieke type schaduw dat op het gezicht van uw model ontstaat. Plaats uw licht voor en boven uw onderwerp om een ​​vlindervormige schaduw onder hun neus te creëren. Deze verlichting wordt vaak gezien in glamourfoto's en portretfoto's. Het zal ook dienen om de andere gelaatstrekken met dezelfde ernst te benadrukken, wat geweldig kan zijn voor het accentueren van hoge jukbeenderen, maar misschien niet handig is als uw model diepliggende ogen heeft, omdat dit kan resulteren in te veel schaduw onder de ogen. .

Gesplitste verlichting

Wanneer het licht in een hoek van 90 graden op uw onderwerp valt, wordt dit splitverlichting genoemd. Dit resulteert in een rechte lijn door het midden van het gezicht van uw onderwerp, waarbij de ene kant volledig verlicht is en de andere kant volledig in de schaduw ligt. Dit is een geweldige optie voor een dramatisch portret, vooral als je hard licht gebruikt in plaats van zacht licht.

Rembrandt Verlichting

Deze stijl van verlichting is vernoemd naar de manier waarop Rembrandt licht gebruikte in zijn portretschilderijen. Het is een soort zijverlichting, vergelijkbaar met gesplitste verlichting, behalve dat de zijde van het gezicht die zich in de schaduw bevindt een driehoek van licht onder het oog heeft. Dit kan zeer effectief zijn om een ​​tweedimensionaal beeld driedimensionaal te laten lijken.

12 Types of Lighting in Photograph (5)

Het beste type verlichting voor uw foto's kiezen

Geen enkele verlichtingsmethode zal in elk scenario effectief zijn. Als dat zo is, heb je bijvoorbeeld een heel andere verlichtingsopstelling nodigfotograferen van de melkwegin tegenstelling tot het maken van een portretfoto in je eigen huisfotografiestudio aan huis. Naarmate u oefent en meer zelfvertrouwen krijgt bij het identificeren van welke soorten licht het beste zijn voor welke situaties, zult u snel kunnen bepalen welke verlichting u moet gebruiken op basis van uw onderwerp, omgeving en totaalconcept.

Verlichting voor binnenfotografie

Hoewel er veel soorten kunstlicht zijn waarin u voor uw studio kunt investeren, is natuurlijk licht een geweldige optie voor portretten, zelfs als u binnen fotografeert. Plaats uw model bij een raam en zie hoe de kleur van het licht gedurende de dag verandert en het effect van uw foto verandert. Als u binnenshuis toch buitenverlichting gebruikt, zorg er dan voor dat u de binnenverlichting uitschakelt, aangezien deze twee verschillende kleuren kunnen hebben en een ongelijkmatige toon kunnen creëren. Gebruik een lichtgekleurde achtergrond of lightbox, zodat het licht erop reflecteert, waardoor de algehele compositie helderder wordt.

Verlichting voor portretten

De verlichting die u kiest, is afhankelijk van het gezicht van uw model. Hoewel opties als vlinder- en lusverlichting als universeel flatterend worden beschouwd, is elk model anders, dus sta open voor het op het laatste moment veranderen van dingen als je niet het gewenste effect krijgt.

Als je de persoonlijkheid in het gezicht van je model wilt benadrukken, kun je experimenteren met zwaardere belichtingsopties, zoals Rembrandt en gesplitste belichting, hoewel je de dramatiek kunt verminderen als je een lichtreflector gebruikt om de andere kant van het gezicht van je onderwerp in evenwicht te brengen. gezicht.

Brede verlichting kan ervoor zorgen dat uw onderwerp een breder gezicht lijkt te hebben, en korte verlichting resulteert in een dunner gezicht. Dit is dus niet altijd handig voor het maken van flatterende foto's. Houd bij het selecteren van de lichtstijl voor een fotoshoot zorgvuldig rekening met de gezichtsvorm van uw onderwerp en met wat zij en u in het uiteindelijke beeld willen oproepen.

Nu je een goed begrip hebt van de verschillende soorten licht, wat ze doen en wanneer je ze moet gebruiken, is het tijd om eropuit te gaan en je nieuwe vaardigheden te gaan oefenen! Zorg ervoor dat je je online portfolio gaandeweg up-to-date houdt, zodat potentiële klanten en medewerkers alle geweldige dingen kunnen zien waaraan je hebt gewerkt.

Wilt u meer ideeën om aan de slag te gaan met uw reis naar portretfotografie?

Hoe u een portfoliowebsite voor portretfotografie bouwt

11 soorten portretfotografie die u nodig heeft in uw repertoire

Onze must-have accessoires voor portretfotografie

12 soorten verlichting op foto's (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated:

Views: 5569

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.